Siirry pääsisältöön

Elintarvikkeiden suoramyyntiä ja jalostusta harjoittavien maatilojen lukumäärä

1.10.2015

Vuonna 2020 noin 1 427 tilaa myi omia tuotteitaan suoraan kuluttajille. Maataloustuotteiden suoramyyntiä harjoittavien tilojen lukumäärä on maatalouden rakennetutkimuksen mukaan noussut 2000-luvulla, kun mukaan on laskettu myös jalostamattomien tuotteiden suoramyynti. Rakennetutkimuksesta saatujen tietojen mukaan suoramyyntiä harjoitti 1 190 tilaa vuonna 2016.

Yleisin maatilan elintarvikevalmistuksen ala on vihannesten, juuresten tai marjojen jatkojalostus. Myös liha- ja leipomotuotteita jatkojalostetaan. Rakennetutkimuksen mukaan maataloustuotteiden jatkojalostusta harjoitti 652 tilaa vuonna 2020. Määrässä voi olla mukana muitakin maataloustuotteita kuin elintarvikkeita jatkojalostavia tiloja. Jatkojalostusta harjoittavien tilojen määrä laski vuodesta 2016. Silloin jatkojalostusta harjoitti rakennetutkimuksen tietojen mukaan 1 170 tilaa.

Maataloustukihaun yhteydessä viljelijältä kysytään alkutuotannon suoramyynnin harjoittamisesta ja niiden tietojen mukaan suoramyyntiä harjoittavien maatilojen lukumäärä on noussut viime vuosina. Tukihaun tietojen mukaan vuonna 2016 alkutuotannon suoramyyntiä harjoitti 2674 maatilaa,  3 036 maatilaa vuonna 2021 ja 3 015 maatilaa vuonna 2022. Kysymyksessä ei aseteta suoramyynnille alarajaa.

Allow functional cookies to show the embedded graph.

Mitä indikaattori mittaa?

Indikaattori kuvaa maatilojen suoramyynnin kehitystä, paikallisten tuotteiden kysyntää, sekä maatiloilla harjoitettavaa elintarvikkeiden jalostustoimintaa ja jalostustoiminnan kehitystä.

Indikaattorin tiedot saadaan Luonnonvarakeskuksen toteuttamasta maatalouden rakennetutkimuksesta.

Indikaattori on yksi Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman 2014 - 2020 kansallisista vaikuttavuusindikaattoreista.

Maatalouden rakennetutkimus toteutetaan seuraavan kerran vuonna 2023 ja tuloksia siitä julkaistaan vuonna 2024.

 

Lisätietoja