Siirry pääsisältöön

Kalajalosteiden tuotanto 2015

Julkaistu 13.10.2016
  • Suomalaiset yritykset jalostivat 80 miljoonaa kiloa kalaa vuonna 2015. Määrä oli sama kuin vuonna 2013, jolloin kalajalosteiden tuotantoa tilastoitiin edellisen kerran.
  • Jalosteiden raaka-aineena käytetystä kalasta 46 miljoonaa kiloa oli kotimaista ja 34 miljoonaa kiloa ulkomailta tuotua. Kotimaisen kalan osuus pieneni ja ulkomaisen vastaavasti kasvoi yli kymmenen prosenttia vuoteen 2013 verrattuna.
  • Kotimaisen kalan osalta muutos johtui silakan pakastuksen vähenemisestä viennin Venäjälle tyrehdyttyä vuonna 2014. Ulkomaisen kalan jalostuksen kasvua selittää norjalaisen lohen lisääntynyt käyttö raaka-aineena.
  • Fileiksi tai muiksi tuorevalmisteiksi jalostettiin kotimaista kalaa 18 miljoonaa kiloa ja tuontikalaa 21 miljoonaa kiloa. Pidemmälle jalostettuihin tuotteisiin käytettiin 14 miljoonaa kiloa kalaa, josta kolme neljäsosaa oli kotimaista.
  • Lohen ohella tärkeimmät jalostusteollisuuden käyttämät lajit olivat kirjolohi, silakka ja siika. Näiden neljän lajin osuus kaikesta kalaraaka-aineesta oli 97 prosenttia.
  • Kalaa jalostaneita yrityksiä oli 135, joista yli puoli miljoona kiloa jalostaneita oli 24. Ne jalostivat 94 prosenttia koko jalostetun kalan määrästä.

Allow functional cookies to show the embedded graph.

Allow functional cookies to show the embedded graph.