Siirry pääsisältöön

Kalan ulkomaankauppa 2015

Julkaistu 21.4.2016
  •  Suomesta vietiin kalaa ja kalatuotteita 69 miljoo­naa kiloa vuonna 2015. Viennin määrä kasvoi kolmella miljoonalla kilolla edellisvuodesta, mutta viennin arvo, 38 miljoonaa euroa, pieneni neljä miljoonaa euroa.
  • Ihmisravinnoksi vietyjen tuotteiden määrä oli vajaat 48 miljoonaa kiloa, ja muuksi kuin ihmisravinnoksi vietiin vajaat 22 miljoonaa kiloa.
  • Tärkeimmät kalan ja kalatuotteiden vientimaat olivat Viro (18 miljoonaa euroa), Tanska (11 miljoonaa euroa), Venäjä (vajaa 2 miljoonaa euroa) ja Ruotsi (vajaa 2 miljoonaa euroa). Vain Tanskaan vietyjen kalan ja kalatuotteiden arvo kasvoi edellisvuoteen verrattuna.
  • Tärkeimmät vientituotteet Suomesta olivat tuore kir­jolohi ja lohi, tuore ja pakastettu silakka ja kilohaili, suolatut tai savustetut lohet, mäti ja mätituotteet sekä rehukala.
  • Suomeen tuotiin 112 miljoonaa kiloa kalaa ja kalatuotteita vuonna 2015. Edellisvuoteen verrattuna tuontimäärä pieneni neljä miljoonaa kiloa ja tuonnin arvo 19 miljoonaa euroa 374 mil­joonaan euroon.
  • Ihmisravinnoksi tuotujen tuotteiden määrä oli 72 miljoonaa kiloa. Elintarvikkeeksi tuotujen tuotteiden määrä oli viisi miljoonaa kiloa ja arvo 21 miljoonaa euroa edellisvuotta pienempi.
  • Tärkeimmät kalan ja kalatuotteiden tuontimaat oli­vat Norja (168 miljoonaa euroa), Ruotsi (62 miljoonaa euroa), Tanska (36 miljoonaa euroa) ja Viro (19 miljoonaa euroa).
  • Tuonnin kokonaismäärästä puolet (57 miljoonaa kiloa) tuli Norjasta, josta tärkeimmät ihmisravinnoksi tuodut tuotteet olivat tuore kokonainen merilohi (29 miljoonaa kiloa), katkaravut sekä sillivalmisteet ja ‑säi­lykkeet.
  • Ruotsista tuo­tiin kalaa ja kalatuotteita 16 miljoonaa kiloa ja Tanskasta 13 miljoonaa kiloa.

Kalan ulkomaankaupan tilastotietokannasta on nyt saatavissa tietoja myös kuukausitasolla, Lisäksi tuontitilastosta löytyy alkuperämaan lisäksi myös luokittelu lähtömaan mukaan.

Allow functional cookies to show the embedded graph.

Allow functional cookies to show the embedded graph.