Hoppa till huvudinnehållet

Fiskförädlingsproduktion 2015

Publicerad 13.10.2016
  • Finska företag förädlade 80 miljoner fisk år 2015. Mängden var lika stor som år 2013, då produktionen av förädlade produkter av fisk statistikfördes senast.
  • Av den fisk som användes som råvara för förädlade produkter var 46 miljoner kilo inhemsk medan 34 miljoner kilo importerades från utlandet. Den inhemska fiskens andel minskade med mer än tio procent och den utländska fiskens andel ökade i motsvarande mån jämfört med 2013.
  • I fråga om inhemsk fisk berodde förändringen på att produktionen av fryst strömming minskade när exporten till Ryssland tog slut år 2014. Ökningen av förädlingen av utländsk fisk förklaras av den ökade användningen av norsk lax som råvara.
  • Till filéer och andra färskprodukter förädlades 18 miljoner kilo inhemsk fisk och 21 miljoner kilo importerad fisk. Totalt 14 miljoner kilo fisk, varav tre fjärdedelar inhemsk, användes till produkter med högre förädlingsgrad.
  • De viktigaste fiskarterna inom förädlingsindustrin utöver lax var regnbågsforell, strömming och sik. Dessa fyra fiskarters andel av all fiskråvara uppgick till 97 procent.
  • Totalt 135 företag förädlade fisk. Av dem hade 24 förädlat mer än en halv miljon kilo fisk, och de stod för 90 procent av den totala mängden förädlad fisk.

Allow functional cookies to show the embedded graph.

Allow functional cookies to show the embedded graph.