Hoppa till huvudinnehållet

Fiskförädlingsproduktion 2017

Publicerad 24.10.2018
  • Under år 2017 förädlade de finländska företagen 79 miljoner kilo fisk.  Mängden är densamma som år 2015, då fiskförädlingsproduktionen statistikfördes senast.
  • Råvaran till produkterna utgjordes av 51 miljoner kilo inhemsk och 28 miljoner kilo importerad fisk.  Jämfört med år 2015 ökade andelen inhemsk fisk med över tio procent medan den utländska andelen minskade i motsvarand mån.
  • Produktionen av hel djupfryst strömming och vassbuk ökade med nästan sju miljoner kilo från knappt 14 miljoner kilo till över 20 miljoner kilo.
  • Förädling av den norska importerade laxen minskade med nästan sju miljoner kilo till mindre än 25 miljoner kilo.
  • Beredning av både inhemska och importerade fiskar till filéer eller andra färskprodukter var ca 19 miljoner kilo. Mängden fisk som användes för mera förädlade produkter var 13 miljoner kilo, varav över hälften var inhemskt.
  • De vanligaste fiskarna som användes inom förädlingsindustrin var strömming, lax, regnbågslax och sik. Dessa fyra arter svarade för 96 % av allt fiskråmaterial.
  • Det fanns 143 fiskförädlingsföretag, varav 23 behandlade volymer som översteg en halv miljon kilo. De största företagen stod för 93 procent av den totala mängden förädlad fisk.

Allow functional cookies to show the embedded graph.

Allow functional cookies to show the embedded graph.