Hoppa till huvudinnehållet

Näringsbalansen 2016 (preliminär) och 2015 slutliga uppgifter

Publicerad 29.6.2017
  • Spannmålens sammanlagda konsumtion steg med en procent till 80 kilo.  Konsumtionen av vete, havre och ris ökade med cirka ett halvt kilo. Konsumtionen av råg låg nästan på samma nivå som året innan. Däremot sjönk kornkonsumtionen med cirka ett halvt kilo.
  • År 2016 åt finländarna nästan nio procent mer fjäderfäkött än året innan. Konsumtionen av nöt-, svin- och lammkött låg på samma nivå som föregående år.
  • Ökningen av äggkonsumtionen fortsatte. År 2016 konsumerades nästan 12 kilo ägg per person, vilket är cirka tre procent mer än året innan.
  • Konsumtionen av fettfri mjölk minskade från året innan med nästan tio procent. Lättmjölk och helmjölk gick åt nästan lika mycket som året innan. Totalkonsumtionen av mjölk var cirka 118 liter per person i fjol – fyra procent mindre än föregående år.
  • Konsumtionen av surmjölk sjönk något mindre jämfört med föregående år och konsumtionen av fil låg ungefär på samma nivå som året innan. Yoghurt konsumerades däremot cirka fem procent mindre än föregående år.
  • Konsumtionen av färsk frukt ökade med cirka fem procent från året innan och uppgick till drygt 60 kilo. Konsumtionen av konserverade och torkade frukter var sammanlagt cirka sju kilo.

    Läs meddelanden här
Konsumtion av livsmedel per person

Allow functional cookies to show the embedded graph.