Hoppa till huvudinnehållet

Näringsbalansen 2017 (preliminär) och 2016 slutliga uppgifter

Publicerad 29.6.2018
  • År 2017 konsumerades sex procent mera fjäderfäkött än året innan. Konsumtionen av nötkött ökade med en procent. Konsumtionen av svinkött minskade i sin tur med fyra procent.
  • Konsumtionen av fettfri mjölk minskade från förra året, med över 14 procent. Lättmjölkskonsumtionen hölls på nästan samma nivå som under förra året. Konsumtionen av helmjölk ökade i stället med sju procent. År 2017 var den sammanlagda mjölkkonsumtionen 112 liter per person – fem procent mindre än året innan.
  • Konsumtionen av surmjölk och fil sjönk med ungefär sex procent från förra året. Konsumtionen av yoghurt var ungefär lika stor som 2016, d.v.s. 20 kilo per person.
  • År 2017 konsumerades lite under 26 kilo ost och nästan 12 kilo ägg per person.
  • Den sammanlagda spannmålskonsumtionen ökade med nästan en procent till 80 kilo. Konsumtionen av havre ökade med ungefär ett kilo och konsumtionen av ris med 0,2 kilo. Konsumtionen av vete, råg och korn hölls på nästan samma nivå som tidigare.
  • Konsumtionen av citrusfrukter sjönk med tio procent, till 13 kilo per person. Konsumtionen av övriga färska frukter låg på ungefär samma nivå som året innan på 46 kilo. Konsumtionen av konserverade och torkade frukter var sammanlagt knappt sju kilo.
Konsumtion av livsmedel per person

Allow functional cookies to show the embedded graph.