Siirry pääsisältöön

Vesiviljely 2013

Julkaistu 8.5.2015
  • Suomessa kasvatettiin vuonna 2013 yhteensä noin 13,6 miljoonaa kiloa kalaa ihmisravinnoksi. Määrä on noin 1,0 miljoonaa kiloa suurempi kuin vuonna 2012.
  • Kirjolohta tuotettiin 12,2 miljoonaa kiloa. Viljellyn siian tuotanto oli 1,2 miljoonaa kiloa. Muita vähemmän viljeltyjä ruokakalalajeja, mm. taimenta, nieriää, sampea ja kuhaa tuotettiin yhteensä noin 0,2 miljoonaa kiloa.
  • Kirjolohen mätiä tuotettiin elintarvikkeeksi 0,4 miljoonaa kiloa.
  • Kirjolohen tuotannon arvo vuonna 2013 oli 46,8 miljoonaa euroa ja siian 7,8 miljoonaa euroa. Koko ruokakalatuotannon arvo oli yhteensä 56,0 miljoonaa, joka oli noin 11,4 miljoonaa euroa suurempi kuin vuonna 2012. Muutos selittyy tuotannon kasvulla, mutta pääosin kuitenkin kirjolohen sekä kirjolohen mädin tuottajahintojen nousulla.
  • Koko maan kasvatetusta ruokakalasta 84 prosenttia tuotettiin merialueilla: Ahvenanmaalla 6,1 miljoonaa kiloa, Lounais-Suomen rannikolla ja saaristossa runsas 4,3 miljoonaa kiloa ja muilla merialueilla noin 1,0 miljoonaa kiloa. Sisämaassa tuotettiin ruokakalaa  2,1 miljoonaa kiloa.
  • Ruokakalan lisäksi kalaa viljellään myös istutettavaksi luonnonvesiin. Erikokoisia kalan- ja ravunpoikasia, vastakuoriutuneet pois lukien, tuotettiin istutuksiin ja jatkokasvatukseen yhteensä noin 54 miljoonaa yksilöä.
  • Vuonna 2013 oli toiminnassa 310 kalanviljely-yritystä, joilla oli yhteensä 471 toimivaa kalanviljelylaitosta tai luonnonravintolammikkoviljelmää.

Allow functional cookies to show the embedded graph.