Siirry pääsisältöön

Ravintotase 2019 lopullinen ja ennakko 2020

Julkaistu 24.6.2021
  • Lihan kokonaiskulutus luullisena lihana oli 79,2 kiloa henkeä kohti vuonna 2020, kun mukaan on laskettu myös riista ja syötävät elimet. Siipikarjanlihan kulutus nousi noin neljä prosenttia ja oli noin 27,5 kiloa. Sianlihan kulutus laski noin 3,5 prosenttia ollen 29,7 kiloa. Naudanlihan kulutus pysyi suunnilleen ennallaan 18,6 kilossa. Lampaanlihaa kulutettiin noin puoli kiloa. Lihan kokonaiskulutus laski hieman edellisvuodesta.
  • Viljan kokonaiskulutus laski edellisvuodesta prosentin verran 80,7 kiloon. Kauran kulutus laski vähän, riisin kulutus nousi hieman ja muiden viljalajien kulutus pysyi suunnilleen ennallaan. Vehnää kulutettiin 43,9, kauraa 8,5, ruista 15,4, ohraa 1,8 ja riisiä 7,0 kiloa henkeä kohti.
  • Maitoa juotiin henkeä kohti noin 98 litraa, mikä oli noin neljä prosenttia vähemmän kuin vuonna 2019. Kevytmaidon osuus nestemaitojen kulutuksesta oli 57 prosenttia, rasvattoman maidon 30 prosenttia ja täysmaidon reilut 10 prosenttia.
  • Nestemäisiä maitotuotteita käytettiin kaikkiaan 144 kiloa henkeä kohti, mikä oli noin neljä prosenttia vähemmän kuin edellisenä vuonna.  
  • Juustoa syötiin vuonna 2020 noin 25,3 kiloa. Kananmunien kulutus kasvoi lähes 4 prosenttia ja oli noin 12,4 kiloa henkeä kohti.
  • Tuoreita hedelmiä syötiin noin 58,3 kiloa, kuivattuja hedelmiä ja hedelmäsäilykkeitä reilut kuusi kiloa ja tuoreita vihanneksia noin 64,1 kiloa.
  • Kalan kokonaiskulutus oli 14,9 kiloa henkeä kohti vuonna 2020.

Ravintotaselaskelma ei kerro ruoankulutuksen tarkkaa määrää. Taseen luvut kuvaavat enemmänkin kulutukseen tarjolla ollutta määrää kuin toteutunutta kulutusta, koska mm. varastotappioiden ja muun hävikin määrää ei ole saatavissa elintarvikeketjun kaikista vaiheista.

Lihan kulutusmäärä on ravintotaseessa ja alla olevassa graafissa ilmoitettu luullisena eli ruholihana. Luullisesta lihasta on luutonta 80 prosenttia. Lisäksi kypsennyshävikki vaihtelee 10–30 prosentin välillä tuotteesta riippuen. Kypsänä syöty liha on noin 50 prosenttia luullisen lihan määrästä.

Ravintotaseen vuoden 2019 tietoja on korjattu tilastotietokantaan 22.6.2022.

Elintarvikkeiden kulutus henkeä kohti

Allow functional cookies to show the embedded graph.