Hoppa till huvudinnehållet

Fiskförädlingsproduktion 2019

Publicerad 16.11.2020
  • Under år 2019 förädlade de finländska företagen 76 miljoner kilo fisk.  Mängden var tre miljoner kilo mindre än år 2017, då fiskförädlingsproduktionen statistikfördes senast.
  • Råvaran till produkterna utgjordes av 45 miljoner kilo inhemsk och 31 miljoner kilo importerad fisk.  Jämfört med år 2017 minskade mängden inhemsk fisk med sex miljoner kilo medan den utländska mängden ökade två miljoner kilo.
  • Förändringen berodde på, att regnbågslax producerat i Sverige av finländska företagen, räknades till importerad fisk olikt tidigare.
  • Produktionen av hel djupfryst strömming och vassbuk ökade med tre miljoner kilo från 20 miljoner kilo till 23 miljoner kilo.
  • Förädling av den norska importerade laxen minskade med lite över två miljoner kilo till över 22 miljoner kilo.
  • Beredning av inhemska fiskar till filéer eller andra färskprodukter var över 15 miljoner kilo och av importerade fiskar nästan 22 miljoner kilo. Mängden fisk som användes för mera förädlade produkter var 14 miljoner kilo, varav 40 % var inhemskt.
  • De vanligaste fiskarna som användes inom förädlingsindustrin var strömming, lax, regnbågslax och sik. Dessa fyra arter svarade för 95 % av allt fiskråmaterial.
  • Det fanns 124 fiskförädlingsföretag, varav 19 behandlade volymer som översteg en halv miljon kilo. De största företagen stod för 94 procent av den totala mängden förädlad fisk.

Allow functional cookies to show the embedded graph.