Hoppa till huvudinnehållet

Näringsbalansen 2018 (preliminär) och 2017 slutliga uppgifter

Publicerad 27.6.2019
  • Totalkonsumtionen av spannmål minskade med ett kilo jämfört med året innan till 79 kilo per person. Konsumtionen av vete, havre, korn och ris hölls på nästan samma nivå år 2018 som året innan, konsumtionen av råg minskade lite.
  • År 2018 konsumerades fjäderfäkött nästan tre procent mer än året innan, medan konsumtionen av svinkött minskade med lika mycket. Konsumtionen av nötkött förblev ungefär på samma nivå som år 2017. Den totala konsumtionen av kött var cirka 81 kilo per person, inklusive vilt och ätbara inälvor.
  • Mjölkkonsumtionen minskade med nästan fem procent jämfört med förra året. Konsumtionen av fettfri mjölk minskade med nästan nio procent och lättmjölk med nästan tre procent, men helmjölk konsumerades nästan lika mycket som år 2017. Totalt drack finländarna ifjol cirka 107 liter mjölk per person.
  • Yoghurtkonsumtionen var densamma som året innan, cirka 20 kilo per person. Konsumtionen av surmjölk och fil minskade med cirka 4–5 procent jämfört med året innan. Konsumtionen av andra färskprodukter, såsom smaksatt kvarg, ökade.
  • År 2018 konsumerades lite under 26 kilo ost och nästan 12 kilo ägg per person.
  • Konsumtionen av citrusfrukter ökade nästan sex procent, till 14 kilo per person. Konsumtionen av andra färska frukter minskade lite och uppgick till 45 kilo per person.
  • Fiskkonsumtionen var cirka 15 kilo per person år 2018.
Konsumtion av livsmedel per person

Allow functional cookies to show the embedded graph.