Siirry pääsisältöön

Vesiviljely 2016

Julkaistu 28.6.2017
  • Suomessa kasvatettiin vuonna 2016 noin 14,4 miljoonaa kiloa kalaa ihmisravinnoksi. Kokonaistuotannon määrä oli noin puoli miljoonaa kiloa pienempi kuin vuonna 2015.
  • Kirjolohta tuotettiin 13,4 miljoonaa kiloa, joka on yli 90 prosenttia koko ruokakalatuotannosta. Viljellyn siian tuotanto oli vajaat 0,8 miljoonaa kiloa, joka on lähes sama kuin kahtena edellisenä vuotena.
  • Muita viljeltyjä ruokakalalajeja, taimenta, nieriää, sampia, kuhaa ja ankeriasta viljeltiin yhteensä noin 0,2 miljoonaa kiloa. Kirjolohen mätiä tuotettiin elintarvikkeeksi noin puoli miljoonaa kiloa.
  • Kirjolohen tuotannon arvo vuonna 2016 oli 59,4 miljoonaa euroa ja siian noin seitsemän miljoonaa euroa. Koko ruokakalatuotannon arvo oli yhteensä 69,1 miljoonaa eli noin 13 miljoonaa euroa suurempi kuin vuonna 2015.
  • Huomattava ruokakalan tuotannon arvon nousu selittyy kirjolohen aiempaa korkeammalla tuottajahinnalla (4,88 e/kg)
  •  Ruokakalan lisäksi kalaa viljellään myös istutettavaksi luonnonvesiin. Erikokoisia kalanpoikasia, vastakuoriutuneet pois lukien, tuotettiin istutuksiin ja jatkokasvatukseen yhteensä hieman vajaat 50 miljoonaa yksilöä.
  • Vuonna 2016 Suomessa toimi 300 kalanviljely-yritystä.

Allow functional cookies to show the embedded graph.

Allow functional cookies to show the embedded graph.